13.11.2018.
Menu główne WTZ
Start
Cele placówki
Zadania placówki
Warunki przyjęcia
Organizacja pracy
Kadra
Z Życia WTZ
Pracownie
Plastyczna
Krawiecka
Aktywności twórczej
Gospodarstwa domowego
Obróbki materiałów
Ogrodniczo-florystyczna
Rękodzieła artystycznego
Zachowań społecznych
Robótek ręcznych
Kulinarno-porządkowa
Ceramiczna
Komputerowa
Rehabilitacyjna
Imieniny
13 Listopada 2018
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Arkadiusz, Arkady,
Brykcjusz,
Eugeniusz, Jan,
Mikołaj, Stanisław,
Walentyn
Do końca roku zostało 49 dni.

Znajdujesz się: Start arrow Gospodarstwa domowego




Gospodarstwa domowego PDF Drukuj

Pracownia gospodarstwa domowego: Terapeuta - Małgorzata Łapuć

Pracownia gospodarstwa domowego za cel stawia sobie wpojenie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych uczestników warsztatu, ich przygotowanie zawodowe związane z kuchnią i przygotowywanymi tam potrawami oraz kulturą spożywania posiłku. Skład pracowni stanowią chłopcy i dziewczyny. Uczestnicy w trakcie zajęć w pracowni muszą zwrócić szczególną uwagę na dbanie o własne bezpieczeństwo oraz przestrzegania ogólnych zasad higieny.

 

Osoby, które uczestniczą w zajęciach tej pracowni uczą się również obsługi urządzeń gospodarstwa domowego (piec elektryczny, zmywarka, czajnik bez przewodowy, robot kuchenny, maszynka do rozdrabniania warzyw, pralki automatycznej , prawidłowego użytkowania lodówki i zamrażarki). Zajęcia oparto na następujących metodach: wykładzie, pogadance, dyskusji, opisywaniu, samodzielnej pracy - metodzie praktycznej, pokazie, wyjaśnianiu, rozwijaniu umiejętności, instruktażu, metodzie wzrokowej, metodzie słuchowej, metodzie dotykowej, metodzie smakowej, metodzie węchowej. Mają one rozwijać zdolności kształcenia i doskonalenia strony manualnej i intelektualnej.

 
Uczestnicy pod czujnym okiem instruktora zdobywają wiedzę z zakresu gastronomii. Ponadto uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym, poznają podstawy savoir - vivre, uczą się jak bezpiecznie obsługiwać sprzęt AGD. Podstawową przesłanką uczestnictwa w pracowni jest przestrzeganie zasad higieny osobistej na stanowisku pracy podczas przygotowania posiłku i w trakcie konsumpcji.

 
U naszych podopiecznych staramy się rozwijać umiejętności estetycznego podawania i przygotowywania poczęstunku (nakryć do ilości biesiadników), a także zasady zachowania się podczas spożywania. Po posiłku uczestnicy samodzielnie muszą posprzątać stół, zmyć naczynia oraz odstawić je na swoje miejsce. Czynności związane z przygotowaniem śniadania oraz sprzątaniem po nim wszyscy uczestnicy mają coraz lepiej opanowane.

Uczesnicy biorą udział w planowaniu niezbędnych zakupów, wraz z terapeutą kupują potrzebne produkty.

Elementy treningu ekonomicznego to m.in.:

* nauka odpowiedniego zachowania się w sklepie,

* rozmowa ze sprzedawcą,

* poznanie wartości pieniądza.

Cele:

Doskonalenie umiejętności przysposabiających do pracy w zakresie:

-obsługiwanie sprzętu AGD,
-przygotowywanie posiłków,
-dbanie o estetykę i czystość:

Doskonalenie zaradności życiowej:

-sporządzanie listy zakupów,
-dokonywanie zakupów na potrzeby zajęć warsztatowych i własnych w ramach   prowadzonego treningu ekonomicznego,

Uspołecznianie:

-czerpanie radości ze wspólnej pracy,
-doskonalenie umiejętności pracy w zespole.


 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »